Depressie

door | 16 jan, 2023 | Informatie en inspiratie

Ik lees steeds vaker dat het aantal depressies onder jongeren toeneemt. En ik vroeg me af of ik daar als kindercoach iets aan zou kunnen doen. Daar heb ik over nagedacht. En dat wil ik graag met jullie delen.

Een van de dingen die zo belangrijk zijn voor ons als mens is dat we ons kunnen uiten. Dat we kunnen delen met dierbaren hoe we ons voelen. Dan voel je je minder alleen. Wanneer je dit als kind hebt geleerd, zul je je als jongere en als volwassene ook beter kunnen uiten.
Je kind leert zichzelf kennen. Wat een groot goed om dat te kunnen meegeven….

Kinderen die goed in hun vel zitten en een goed contact met hun ouders hebben zijn minder vatbaar voor een depressie. Dat klinkt vrij logisch, maar hoe doe je dat nou?

Het is belangrijk om bij kinderen al vroeg te beginnen om te benoemen met wat je als ouder waarneemt bij je kind. Dat is zo belangrijk omdat je kind zichzelf dan beter gaat snappen.
‘Ik zie dat je steeds vaker boos bent, klopt dat? Of ben je ook verdrietig?’ Altijd checken of het klopt. Zo gaat je kind voelen hoe het van binnen is. Je kind kan alleen zelf voelen hoe het zich voelt, maar daar kun je als ouder wel voor open staan.
Vaak denk je als ouder dat je kind een advies nodig heeft. En dat is soms ook nodig. Vaak is het al voldoende om even stil te staan bij het gevoel wat er is. Het te erkennen zonder oordeel. Van daaruit kan je kind een behoefte voelen. Dan komt de oplossing uit het kind zelf.
Behoeftes leg ik in de praktijk aan kinderen uit aan de hand van praktische voorbeelden. Als je moe bent, heb je behoefte aan slaap. Als je dorst hebt, heb je behoefte aan drinken. Als je verdrietig bent heb je behoefte aan troost… en zo breiden we het uit. Zo komt een kind vanuit gevoel in beweging.

Wanneer je merkt dat je kind erg somber is, niet meer naar school wil, niet meer wil eten, of juist een heleboel, slaapproblemen heeft en nergens zin meer in heeft en dit duurt al een aantal weken, is het heel goed om hulp te zoeken. Er is dan mogelijk sprake van een depressie. Ik help jullie graag. Nog fijner is het om te voorkomen dat je kind depressief wordt. Wanneer je wel wat hulp kunt gebruiken om meer in verbinding met je kind te komen, of je merkt dat je kind zijn gevoelens niet goed kent of zich niet kan uiten, ben je ook van harte welkom.

Ik verken met de kinderen op een speelse manier hun gevoel. Wanneer een kind zijn gevoelens kent, en van daaruit zijn behoeftes kan voelen en duidelijk maken wordt er een basis gelegd wat het kind weerbaarder maakt. Uitdagingen die later zullen komen, kunnen ze beter aan. Ook eerder herkennen wanneer het met hen niet goed gaat. Een kind dat weet wie het is, zal meestal minder gevoelig zijn voor de mening van een ander.
Ik begeleid je graag om dit proces bij je kind te ondersteunen. Wanneer je om wat voor reden dan ook niet goed in contact met je eigen gevoel staat, en gevoelens bij je kind niet kunt herkennen, kun je dit ook ontdekken en als het ware samen opgroeien.
Van harte welkom

Over Dineke

Ik ben Dineke Ploeger. En zet graag mijn werk- en levenservaring in, in kindercoach praktijk De Twee Uilen. Het is mijn missie kinderen te helpen die wel een steuntje kunnen gebruiken. Ik kijk wat er nodig is, zodat je kind op een fijne manier weer verder kan. Je kind kan zich in de praktijk gezien en gehoord voelen. En zich in een veilige setting uiten en oefenen. Ouders betrek ik graag bij dit proces.

Gerelateerde artikelen

Luisteren

Luisteren

Vanmiddag was ik bij de fysiotherapeut, en eindelijk wist ik waar ik naar toe wilde met dit blog over luisteren.Ik had pijn en er was van alles...

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin