Ik ben graag creatief met kinderen aan de slag. Het eindproduct is wel leuk, maar is eigenlijk niet waar het om gaat. Het is een onderdeel van de coaching en staat in dienst van het proces.
In onze praatcultuur kan het voor kinderen heel fijn zijn zich op een andere manier te uiten. Beelddenkers kunnen hun eigen beelden maken. Deze blijven vaak beter hangen dan gesproken of gelezen woorden. En je kunt er nog eens naar terug kijken….
Hier volgen een paar tips, dingen die je goed thuis zou kunnen doen.
Streepje-krulletje tekening
Deze tekening, is leuk om met je kind te doen. Met twee kinderen lukt het ook prima. Het kan niet mislukken. Voor iedereen leuk en speciaal voor kinderen die nogal prestatiegericht zijn. Het is steeds weer een verrassing wat eruit komt….
Wat heb je nodig: papier (bijvoorbeeld kopieerpapier), stiften of kleurpotloden.
Om de beurt zet je een streepje, of krulletje of ander figuurtje aan de zijkant van het papier. Je sluit steeds aan bij het eindpunt van de vorige. Je kunt ook met de stift of potlood meer naar binnen of de zijkant gaan. Als je maar steeds weer een klein stukje bij de vorige vandaan eindigt. Zo ga je langzaam maar zeker in de rondte op het papier. Tot iemand is aangekomen bij het eerste streepje. Houd de tekening op een afstandje en kijk wat het is geworden. Misschien zie je wel voetjes of een grote teen en ontdek je ergens tanden en een staart… Zet een oogje, waar je vindt dat die moet komen, en je fantasiebeest is klaar. Of is het wat anders geworden? Als je zin hebt kun je het nog inkleuren.
Krachtsteen
De krachtsteen kan gebruikt worden als je kind net een steuntje kan gebruiken op een moment dat jij er niet bij kunt zijn om je kind te steunen. Bijvoorbeeld bij de spreekbeurt voor de klas. Of iets anders dat je kind spannend vindt en wel graag wil doen.
Zoek buiten een mooie platte steen die in je broekzak past. Ik vind vaak goede op het strand, gladde stenen met afgeronde hoeken.
Vervolgens kun je de steen versieren. In de praktijk heb ik speciale stiften met verf, die je in een hobbyzaak kunt kopen. Deze zijn vrij prijzig. Met gewone verf of stiften gaat het ook. Of je plakt er een hartje op. Stop je kracht in het steentje! En tijdens de spreekbeurt kun je even voelen in je broekzak, voor net dat beetje extra kracht!
Een zelfgemaakte knuffel
Als je het leuk vindt om met lapjes te werken en je kind kan nog wel een speciale knuffel gebruiken, is deze tip wellicht een leuke…
Wat heb je nodig: een idee en tekening, rekbare tricotstof, vulmateriaal, naald en draad en fantasie. Een naaimachine is handig, maar niet noodzakelijk.
Laat je kind een tekening maken hoe de knuffel eruit komt te zien. Het moet niet te klein worden. Een fantasiedier werkt vaak goed. Maak vervolgens het patroon zo simpel mogelijk. Je kunt er later altijd onderdelen, een staart of poten aan vast maken. Speld het patroon op de dubbelgevouwen stof, op de verkeerde kant en knip het uit. Je hebt nu een voor- en achterkant. Naai het dicht en laat een opening open. De stof omkeren en je kind kan de knuffel opvullen. Tot slot naai je de opening dicht. En klaar is de zelfontworpen knuffel. Je kunt er van wol nog oogjes opmaken of onderdelen aannaaien. Gebruik vooral de fantasie van je kind.
Misschien wil je kind wel aan deze knuffel vertellen hoe het zich voelt, of geeft het troost. Of is het een speciale slaapknuffel geworden….
Bekijk reacties
Lieve Dineke, Wat een leuke tips. Herkenning hoor! Vroeger, en dat is echt heel lang geleden, had ik ook een gelukssteen. Overal mee naar toe, ik denk zelfs bij het eindexamen van de middelbare school. Ook creatief bezig zijn, laatst nog met kleinzoon Casper (10) die altijd Knoofje meeneemt als hij komt logeren. Knoofje mankeert zo nu en nu en dan wel wat. Samen maken we Knoofje weer heel! Jij succes met je Twee uilen! Liefs en groetjes van Nellie